Mentoropleiding (e-learning)

Je bent vakexpert, maar daarom beschik je nog niet over de noodzakelijke vaardigheden om deze vakexpertise ook over te brengen. Binnen dit e-learningtraject mentoropleiding leer je de kneepjes van het vak om nieuwe, jonge werkkrachten adequaat op te leiden. 

Onze mentoropleiding is niet sectorgebonden en bijgevolg toegankelijk voor alle sectoren. 
Enkele sectoren, o.m. HORECA, Hout, Haartooi & Binnenvaart, aanvaarden enkel sectorspecifieke mentoropleidingen of voorzien bijkomende voorwaarden voor andere erkende mentoropleidingen. Gedetailleerde informatie hierover vindt u via deze link: https://www.syntravlaanderen.be/mentoropleiding

Indien u opteert voor het e-learningtraject dan dient u op zelfstandige wijze een leerpad te doorlopen. Dit leerpad bestaat uit een variatie aan leermateriaal: filmpjes, artikels, tekst, vragen,... U kan dit leerpad doornemen op een tijdstip en locatie die voor u het beste past. Daarnaast kan u ook het doornemen van dit leerpad spreiden doorheen de tijd. Op het einde van de rit moet u alle opdrachten afgerond hebben. 

U kan deze mentoropleiding bij ons in 3 vormen volgen:

 • klassikale mentoropleiding: u kiest een datum en locatie naar keuze en volgt deze dagopleiding (8u) ter plaatse
 • digitale mentoropleiding: u schrijft in voor 2 sessies waarbij u online moet inloggen en online leskrijgt (communicatie met lesgever gebeurd via webcam/ microfoon van uw computer). 
 • e-learning mentoropleiding: u schrijft in en ontvangt een logincode. Daarna doorloopt u individueel dit onlinetraject, dit op uw eigen tempo en op momenten die voor u het beste passen. Deze opleiding is beschikbaar in NL, FR en ENG.  

Voordelen mentoropleiding

Het volgen van deze opleiding is vaak vanuit de onderwijsinstellingen reeds een verplichting om een stagiair te mogen begeleiden.

Hieronder meer info omtrent het e-learningtraject (deze pagina)Indien u meer info wenst over de klassikale mentoropleiding of over de digitale variant, dan neemt u best een kijkje op deze pagina.

Het volgen van deze opleiding is vaak vanuit de onderwijsinstellingen reeds een verplichting om een stagiair te mogen begeleiden. Daarnaast kan u, als werkgever, ook tal van tegemoetkomingen genieten, dit als compensatie voor de tijdsinvestering die u doet om de nieuwkomers adequaat te begeleiden/ op te leiden. Hieronder een overzicht van alle tegemoetkomingen: 

Sedert 05/06/2018 zijn wij erkend door de overheid voor de doelgroepvermindering voor mentoren (dit voor allé sectoren).

Op die manier kan u als werkgever een RSZ vermindering verkrijgen op het loon van uw mentor (werknemer). 
meer info op https://www.vlaanderen.be/mentorkorting

Bijkomend, en enkel voor de bouwsector, nog een aantal extra voordelen:  

1) Na het volgen van deze opleiding verkrijg je het attest, erkend door Constructiv, waardoor je recht hebt op een premie van 1 000 euro per jongere (BouwInGroeibanen) die je minstens 6 maanden in dienst hebt.

2) als mentor mag je binnen het bedrijf ook zelf BedrijfsInterneOpleidingen mag geven (tot 120u/ schooljaar/ arbeider). Dit niet enkel aan nieuwkomers binnen het bedrijf, maar tevens aan collega's. 

3) Sinds 2020 verkrijgt u ook (via het traject van meester-mentor) een bijkomende jaarlijkse premie van 1 000 euro per actieve mentor binnen je onderneming. Binnen het traject meester-mentor kan je niet enkel nieuwe/ jonge collega's gaan opleiden/ begeleiden, arbeiders maar eveneens vaste werkkrachten die van jobfunctie wijzigen/ evolueren.
In die optiek is het interesant om meerdere mentoren in dienst te hebben. 

 Meer info over de inhoud van deze opleiding kunt u terugvinden bij het tabblad details.

Leerinhoud: 

 • Wat is een mentor?
 • Wie is de pupil?
 • Competenties en talenten
 • Kernkwaliteiten (Ofman)
 • Onthaal nieuwkomers
 • Communicatie
 • Conflicten
 • Leerstijlen
 • Opmaken van opleidingsplan
 • Instructies geven
 • Wanneer en hoe bijsturen
 • Feedback geven
 • Coachen
 • Vorderingen opvolgen
 • Evalueren

Methodologie:

Onze lesgevers wisselen steeds praktijk met theorie af, zodanig dat deze opleiding zeer praktijkgericht is en de deelnemers direct de transfer kunnen leggen met hun eigen setting. 

lesgevers:

WIj doen enkel beroep op ervaren lesgevers die in de praktijk staan en die al heel wat ervarign hebben m.b.t. het thema dat zij doceren. 

Evaluatie:

Voor deze basisopleiding kiezen wij voor permanente evaluatie, waardoor we de deelnemers doorheen het ganse proces ten volle ondersteunen. Er is binnen deze opleiding dus geen sprake van een afsluitend examen. 

Catering: 

Niet van tel (e-learningtraject)

Ons opleidingsaanbod

Ik wil mezelf inschrijven voor deze opleiding


Opleiding in uw bedrijf

Ik wens graag een opleiding in mijn eigen bedrijf


Vraag offerte aan

Kostprijs

180,00 EUR (excl. btw)

Praktische informatie

Deze opleiding gaat door via een e-learningtraject. U dient op zelfstandige wijze een leerpad te doorlopen. Dit leerpad bestaat uit een variatie aan leermateriaal: filmpjes, artikels, tekst, vragen,... 

U kan dit leerpad doornemen op een tijdstip en locatie die voor u het beste past. Geschatte doorlooptijd is 8u.

Daarnaast kan u ook het doornemen van dit leerpad spreiden doorheen de tijd. U krijgt 2 weken de tijd om dit traject te doorlopen. Gelieve hieronder aan te geven in welke periode u dit leerpad wenst door te nemen. Na het betalen van de verkregen factuur verkrijgt u een login om dit leerpad door te nemen. 
Om dit e-learningtraject tot een goed einde te brengen moet u beschikken over de basis ICT-skills alsook over een computer met internetverbinding. 

Standaard voorzien we het e-learningtraject in het Nederlands (NL). Dit is echter ook mogelijk in het Frans (FR) en Engels (ENG). Indien u niet kiest voor het Nederlands gelieve dit dan te noteren bij opmerkingen.

Hieronder kunt u onze data terugvinden. Deze data dienen louter als richtlijn. Indien u de login sneller wenst te verkrijgen dan kunt u dit in opmerkingen noteren.


Inschrijven


 

gelieve geen tekst uit word rechtstreeks te kopiëren, steeds via kladblok werken
* Velden verplicht
** Meerrpijs € 40,00 per persoon (met maximum van € 160,00)
*** Meerrpijs € 60,00 per persoon (met maximum van € 240,00)