078/48.75.75
info@actnow-opleidingen.be
https://www.linkedin.com/company/26198082

  

  

WERELD-HART-DAG

31% van de overlijdens bij vrouwen in België zijn te wijten aan hart- en vaatziekten. Vrouwen overlijden vaker aan een hartinfarct of hersentrombose dan mannen.

Wat is ook alweer een hartinfarct? Even opfrissen:

Een hartinfarct, ook wel hartaanval genoemd, is het afsterven van een deel van de hartspier. Dit komt omdat de bloedtoevoer door de kransslagaderen naar dat deel van de hartspier wordt onderbroken door vb. een bloedprop of vernauwing van de aderen.

Een hartinfarct kan leiden tot hartfalen, levensbedreigende ritmestoornissen of de dood.Waarom is er een groter overlijden bij vrouwen dan bij mannen?

 1. We denken bij hartinfarct spontaan aan het profiel van een man, middelbare leeftijd, roker, weinig beweging en een buikje. Dit vooroordeel leidt tot het onderschatten van de symptomen bij vrouwen.
 2. Vrouwen hebben een kleiner hart dan een man. Als gevolg verloopt het vullen van het hart tijdens de rustfase moeizamer. Hierdoor is het pompvolume per hartslag lager en moet de hartfrequentie wat hoger zijn om voldoende hartdebiet te verwezenlijken. Met als gevolg, meer hartfalen bij vrouwen dan bij mannen.
 3. De meest voorkomende en bekende symptomen bij een hartaanval is de plotse hevige pijn in het bovenlichaam, vooral linkerkant van het lichaam. Maar ook kortademigheid, zweten en misselijkheid.  Vrouwen vertonen vaker onduidelijke symptomen en ervaren niet altijd een acute pijn op de borst. 
 4. Sommige risicofactoren wegen zwaarder door dan dezelfde risico’s bij een man. Uiteraard zijn de cardiovasculaire risicofactoren bij beide dezelfde, maar sommige hebben meer impact bij de vrouw. Zoals
  1. Hoge bloeddruk
  2. Diabetes (Risico x3 bij de vrouw tegenover x2 bij de man)
  3. Roken bij jonge vrouwen
 5.  Ook hormonen en aderverkalking spelen een rol. Voor de menopauze vormen natuurlijke oestrogenen een beschermende factor voor slagaders en hart. Na de menopauze speelt net het tekort aan oestrogenen een belangrijke rol. Vrouwen met een vroege menopauze lopen dus meer risico dan vrouwen met een natuurlijke en late menopauze.

Het hoogste aantal slachtoffers van hart- en vaatziekten zijn vrouwen.

Daarom: leer de symptomen van een hartaanval bij een vrouw herkennnen!