078/48.75.75
info@actnow-opleidingen.be
https://www.linkedin.com/company/26198082
Eerste hulp bij zonnecrème smeren! Ik ga op vakantie en neem mee: een zonnehoed/pet, slippers, zwemgerief en zonnecrème.
Maar welke factor? Spray of crème? Synthetisch of beter fysische variant? Iets met UVA en UVB. 
We ontleden even alles wat je moet weten bij aankoop van een goeie zonnecrème.


De Factor

Er is geen groot verschil tussen factor 30 of 50. Elke zonnecrème vervalt 2u nadat je bent ingesmeerd. Factor 50 heeft wel een hogere startbescherming, maar heeft verder weinig meerwaarde.

Regelmaat van smeren

Om de 2u moet er gesmeerd worden voor een optimale bescherming. En de eerste smeerbeurt liefst een half uur voor de blootstelling aan de zon. 
Om de beste bescherming te genieten, smeer je best twee milligram per vierkante centimeter. Enkel dan kom je aan de beschermingsfactor die op de verpakking staat. Smeer je minder, dan ben je minder goed beschermd. Dan wordt factor 30 maar factor 15.

Concreet betekent dat …

UVB, UVA

UVB-straling zorgt ervoor dat je huid verbrand. (B van Burn) terwijl UVA zorgt voor de huidveroudering (A van Aging). 
De bescherming tegen uv B-stralen wordt uitgedrukt met een factor. Vb. factor 30 of 50. De bescherming tegen uv A-stralen wordt dan weer aangegeven door het omcirkelde woord “UVA”. 
Je zoekt dus best een zonnecrème die tegen beide beschermt.

Synthetisch of fysisch

Synthetische zonnecrème trekt in de huid en absorbeert op die manier de uv-stralen. Je smeert die best een half uurtje voor je in de zon gaat zitten.
Fysische zonnecrème (ook wel minerale zonnecrème genoemd) beschermt je huid door een extra laag te vormen. Die laag stoot de uv-stralen af. Met deze variant kan je onmiddellijk in de zon lopen. Nadeel is wel dat er meestal een witte waas zichtbaar blijft. 
Beide soorten werken even goed. Bij kinderen jonger dan 2 jaar wordt wel aangeraden om het fysische type te gebruiken.

Spray, olie, crème, dry mist

Hier moet je vooral kiezen wat voor jou het meest aangename is. Bij de sprayvariant is het wel moeilijker om genoeg te smeren. Veel van de zonnecrème gaat namelijk verloren door vb. de wind die wat van het product meeneemt tijdens het insmeren. Maar als een spray er net voor zorgt dat jij gemakkelijker de stap zet om te smeren, dan nog liever de spray met wat verlies dan helemaal niet insmeren. 
Conclusie
Om de 2u grondig insmeren met een zonnecrème factor 30 + uv-A bescherming biedt de beste garantie op een minder snel verouderende huid en een zonnebrandveilige zomer.